keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajalle

Kiitos haasteesta Kiki !

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta

Paparazzie on ollut minulla reilu 3-vuotta, se on -05 syntynyt tanskalainen kirjava ruuna. Papu aloitti kisaamisen minun kanssa heB/110cm. Kenttää kisasimme nyt edellisellä ja viimeisellä kaudellamme ponien helppoa. Luonteesta lyhyesti.. Papu on todella persoonallinen, viisas ja innostunut poni. Se on aina valmis oppimaan kaikkea uutta, se rakastaa halailua enkä ole oikeastaan koskaan nähnyt sitä ns. "pystyyn kuolleessa" tilassa, muutakuin rauhotusaineen alaisena ;) 
Positiivinen puuha-pete !

Hevoset vai ponit?

Ehdottomasti ponit. Olen täysin ponityttö ja tulen paremmin toimeen ponien kuin hevosten kanssa. En vain osaa ratsastaa isoilla ja hitailla hevosilla. Olen tottunut nopeisiin ja äkäsiin tapauksiin. Poneissa on enemmän luonnetta, poneissa on sitä jotain !

Ensimmäinen poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Oikeastaan näitä karvaisia koo-usettaja poneja on kaksi, jotka olivat elämässäni yhtä aikaa, ja olivat kummatkin yhtä tärkeitä, ja kummatkin itkettivät minua tempauksillaan yhtä paljon.


Enkeliponi Cherry, jolla aloin käymään yksityisvalmennuksissa ja aloin jopa kisaamaan. Cherry oli tosiaan valmentajani poni, joten hän antoi minulle täydet oikeudet kilpailuihin. Kisasimme vaihtelevalla itkumäärällä ja menestyksellä HeC/70cm


Big-Drico "Riko" Tästä ponista tulee ensimmäisenä mieleen se, kun yritin ratsastaa sillä kentällä ja poni lähti aina kuskaamaan minua pitkällä sivulla ja puotti minut seuraavaan kurviin ja jatkoi tiki-tiki ravia tallin ovelle tai vihreälle heinälle. Äitini sai aina kunnon naurut kun tämä sama toistui useita kertoja saman ratsastuskerran aikana, ja minä vain itkin..
Ajoin Rikolla ravikortin ! Riko opetti minulle aivan älyttömästi, uskomaton karvakorva :3

Kengätön vai kengällinen? Kenkien koko hevosellasi?

Papu käyttää nyt kenkiä kokoa 2. Nyt kun poni on karsinalevossa niin olisi aivan mahtava jos se olisi ilman kenkiä, mutta kyllä muuten tykkään kun ponilla on kengät jalassa. Muistan alkuaikoina kun Papulla ei ollut kenkiä, ja sen kaviot lohkeilivat, se arko jalkoja kivikolla ja talvella ei uskaltanut revitellä kunnolla hiittilenkillä. Kunnon hokit alle niin kyllä uskaltaa revittää !

Tarhaatko hevosesi yksin vai laumassa?

Papu tarhasi Ruukissa Shetlanninponi tamma Ompun kanssa, mutta Papu ei sairasloman vuoksi lähde enää Ruukkiin vaan se jää äitin hoitoon kotiin. Oulussa se tarhaa yksin, sitten kun pääsee ulos.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän luonne vai ulkonäkö?

Jos ajattelee esim. Papua, niin ulkonäköhän herättää huomiota ja minä kun rakastan kirjavia niin ponihan vei sydämeni jo silloin kun se seisoi kanojen seassa ison mahansa kanssa. Luonteella on yhtäsuuri painotus kuin ulkonäöllä. Papulla on vaan asiat niin että sen ulkonäkö on suloinen ja luonne on täyttä kultaa. Rakastan.


Klippaus: puolesta vai vastaan?

Vaikea sanoa, klippasin Papun syksyllä, ja nyt se tuntuu niin turhalta koska poni ei liiku. Se voisi aivan hyvin olla kilometri karvalla. Eri asia jos reenaisimme normaalisti niin reeni sellaisen karvan kanssa olisi aivan kauheaa niin hevoselle kuin ratsastajallekkin jälkihoitoja ajatellen. Riippuu niin paljon tilanteesta, hevosesta ja sen käytöstä.

Pahin tippumisesi?

Ensin tuli mieleen Rovaniemen kisat kun tultiin Papun kanssa huonosti eräälle okserille ja lensin kyytiltä ja poni laukkasi käsivarteni yli. 
Nyt kuitenkin tulee mieleen viime viikon Antti Jauhiaisen valmennus Sintin kanssa kun kaaduimme..

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

2 ulkotoppaloimea, sisätoppaloimen, 2 sadeloimea, 2 ratsastusloimea, ötökkäloimen, kasa kuivatus, fleece ja villaloimia.

Kuinka usein hevosesi liikkuvat?

Silloin kun kaikki oli hyvin, niin Papu liikkui joka päivä. 1-2 kevyttä päivää viikossa, jolloin leikittiin tai mentiin kaulanarulla, tai juoksutettiin. 

Oletko varovainen vai uhkarohkea ratsastaja?

Ennen olin todella reikäpää ja olen kyllä vieläkin, mutta nyt nämä kaatumiset ja jalkavaivat alkavat kummittelemaan kallossa. Ja alkaa vähän miettimään enemmän miten vaarallista jokin asia saattaa olla ja miten voisi ennalta ehkäistä ongelmia.

 
 
 

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Ihania nuo pikkuponi kuvat :)

Anonyymi kirjoitti...

eikö papu mene eää koskaan ruukkiin ? :o

sohvi kirjoitti...

Haha kiitos :D Vaikea sanoa, nyt irtisanotaan paikka Ruukista. Siellä tallipaikat menevät todella nopeasti, joten voihan se olla ettei meille enää vapaudu sieltä paikkaa..

Anonyymi kirjoitti...

Millä tallilla papu nyt on? Ootteko viihtynyt? :)

sohvi kirjoitti...

se on nyt väliaikaisesti virpitallilla. kaikki on nyt vähän auki, että lähteekö se sittenki mun kansssa ruukkiin vai miten.

Anonyymi kirjoitti...

Ennen olin itsekkin aivan rämäpää,mutta kaatumiset sekä hevoseni parantunut pieni jalkavamma mietityttää silti,jonka takia olen hieman varovaisempi kuin ennen :D En ole kuitenkaan kaatunut hevosen kans tai mitää vakavaa,mutta aina tulee mieleen,että kestääköhän se jalka varmasti? Ku ei haluais mitään saikkua alottaa uudelleen..

Anonyymi kirjoitti...

Ennen olin itsekkin aivan rämäpää,mutta kaatumiset sekä hevoseni parantunut pieni jalkavamma mietityttää silti,jonka takia olen hieman varovaisempi kuin ennen :D En ole kuitenkaan kaatunut hevosen kans tai mitää vakavaa,mutta aina tulee mieleen,että kestääköhän se jalka varmasti? Ku ei haluais mitään saikkua alottaa uudelleen..

sohvi kirjoitti...

Jep. Itellä onneksi lohduttaa se, että se oli tarhassa tapahtunut onnettomuus johon en voinut itse vaikuttaa.

Annika kirjoitti...

Riku on vieläkin just tuommonen samanlainen kusettaja jos se niin päättää :D