keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ranan palautuspäivien ABC

Olen kiinnittänyt enemmän huomiota Ranan treenisuunnitelmiin joka viikolle. Palautuspäivät ovat ennen ollut aivan turhia, niissä ei ole ollut mitään ideaa. Olen vain ratsastellut ympäri maneesia tai humputellut metsässä. Sellainen ei sovi tammalle, sen kanssa on oltava aina jokin valmiiksi suunniteltu tehtävä.
Ajattelin nyt kirjoittaa viime perjantain palautuspäivä, jonka aikana sain tehtyä järkevän treenin ilman kauheaa pusertamista.

Aloitin pitkällä käyntityöskentelyllä. Rennolla tuntumalla, eteen-alas ja vähän jopa kuolaimen taakse. Niin että Rana oli aivan höyhenen kevyt kädelle. Hain käynnissä rauhallista tahtia ja isoja askelia, pyysin takajalat heti mukaan. Tein ympyrällä sulkuharjoitusta, juuri sellaisella helpolla ja mukavalla tasolla. Niin että saimme mukavia askelia, pakka pysyi kasassa ja pystyin säätelemään tarkkaan takajalkojen liikettä. Tein myös isoja taivutuksia sisälle ja rauhallisesti vaihtaen ulos.

Tässä kuvassa käytän avaavia ja nostattavia ohjasotteita. Avaavalla saan syviä taivutuksia ja taivutuksen aikana voin korjata kaulan asentoa nostattavalla ohjasotteella.

Tässä venytän käyntiä ja lisään kaulaan lisää pituutta, jotta saan notkistettua paremmin selkää.

Ravissa ratsastin suoria pätkiä taas ajatuksena pitkä, rento kaula joka venyttää samalla selkää. Ravi takajalkojen päällä ja liike vahvasti eteen lavoista. Kun ravin tahti ja tuntuma saatiin kuntoon niin tein muutamat väistö askeleet, taas helpolla mukavuus alueella, näin sain raviin lisää notkeutta ja sain ravin askeliin enemmän pituutta ilman kuitenkaan että tahti kiihtyisi.

Ravissa aloin vaatia takajalkoja alle, jolloin etuosa nousi, vaadin kuitenkin taas kaulaa venymään alas kun takajalat tulivat alle ja säkä nousi.

Kun ravi tuntui hyvältä niin siirryin laukkaan. Hain taas ympyrän avulla tamman eteen-alas, mutta ilman että se nakkaa takajalkoja taakse ja etuosaa alas. Kun tilanne oli ok, niin siirryin kevyeeseen istuntaan ja annoin sen laukata omaa tahtiaan maneesin pitkiä sivuja. Tamma laukkasi ponnekasta ja rentoa laukkaa minun haluamassa muodossa. 
Kun olin saanut laukassakin tamman letkeäksi niin otin vähän enemmän ohjastuntumaa ja siirryin tekemään isoa ympyrää laukassa. Taas takaset alle ja isoja taivutuksia rennosti sisään ja ulos.
Tein tämän työskentelyn molempiin suuntiin, mutta välissä otin välikäynnit ennenkuin vaihdoin suuntaa.

Laukassa takajalat taas töihin ja taivutuksia ulos ja sisään.


Laukan jälkeen pitkät loppuravit rauhallisessa ja letkeässä ravissa, taas eteen-alas. 
Ravien jälkeen pitkät loppukäynnit.

Lopputuloksena rento hevonen, joka käyttää kroppaansa. Pyöristyy kuolaimen alle niinkun kuvassa, mutta nousee sieltä ylös jos haluan ja venyttää kaulaansa vielä alaspäin jos pyydän.
Liikkuu selästään, kantaa itsensä, on rento ja polkee takajaloilla!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...



hienosti :) onko teillä lämmitetty maneesi ku pystyy menemään ilman takkia ? on jo aika kylymä :/

sohvi kirjoitti...

Ei oo lämmitettyä maneesia mutta perjantaina oli todella kuuma ratsastaa. Varsinkin ranan kanssa tulee aina kuuma kun sen askeleet on nii isot että joutuu ite tekemään todella paljon töitä :)