keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Hevosten lomafiiliksiä

"anteeksi että herätän, mutta tuo teidän poni syö tuolla tien poskessa heinää" 
Eilen aamulla sain mukavan sydänkohtaus herätyksen kun naapuri tuli herättämään kertomalla että Vivida on karannut. Takatarhan ala-aita oli rikottu ja neiti oli onnellisesti aidan toisella puolella syömässä.Onneksi ei ollut lähtenyt pitemmälle, ja antoi mulle nätisti kiinni. Ihana että on nuin mukavia naapureita, jotka ilmottaa jos joku nelijalkaisista on väärässä paikassa.
Ajattelimme laittaa tarhaan talveksi talvisähkölangat,jospa vältyttäisiin vaaratilanteilta.

Onko kellään mitään turvallisia ja toimivia vinkkejä tarhaan hevosille ajanviihteeksi, jotain tekemistä ettei ponit ala yhdessä keksimään tyhmyyksiä :)


On kyllä ollut aivan ihana lomailla kaikkien kolmen hevosen kanssa kotona. Olen maastoillut Papun kanssa ihan peruslenkkejä, mutta enemmän olen vain hoitanut ja ollut sen kanssa. Ollaan otettu taas se aika, oltu vain kahdestaan, tehty niitä asioita mitkä on meille hauskaa. Kokeiltu ja koettu uusia jännittäviä asioita. 


Maanantaina puhuin yhden hevoskaverini kanssa kilpahevostemme ja ponien eroista. Siitä kuinka ponit on vain jotain niin hienoa, varsinkin tuo minun pieni Kirjava. Voisin ylpeillä sillä taivaaseen asti. Rana kenttähevoseni on kotimaastoissa niinkuin lintu leijonien seassa. Se kyttää jokaista asiaa, olen tottunut siihen ja osaan jo olla välittämättä siitä. Ratsastan sitä vain normaalisti esim.laukassa ja en välitä jos se loikkii vähän kivistä kauemmas. Hassu pieni hevonen! Silti sen hevosen kanssa maastossa ei voi vain rentoutua ja olla. Papun kanssa voi vaan nakata jalat löysäksi, istua sen karvaisella paljaalla selällä, Voi sulkea vaikka silmät, voi lauleskella iloisuutta tai itkeä suruja. Tuo poni on vaan jotain niin tärkeää, se ymmärtää minua paremmin kuin kukaan muu.


Papun yleisvointi on ollut erinomainen. Jalka ei ole tosiaan oireillut mitenkään, vaan tuntuu että se on joka aamu vahvempi kun käyn sen läpi. Papulle laitetaan torstaina hokkikengät taas jalkaan, tiet on jo jäässä, ja ponin ei todellakaan tarvitse liukastella jalkojensa kanssa. Se saa terät alle, jotka puree jäähän ja sen on tukeva ja turvallinen kävellä. 


Ranakin on tosiaan kotona lomalla. Se oli viikonlopun vähän kevyemmällä liikunnalla, en osannut odottaa jäisiä tietä, eikä minulla ole sopivia hokkeja kotona. Lähdin sunnuntaina (?) muka maastoon. Pääsin peltomme poikki tielle, Rana otti kaksi askelta ja toinen etunen jo luiskahti. Käännyin samantien takaisin tallille, en riskeeraa enää yhtään. 
Eilen pääsimme sulia teitä pitkin käymään villillä maastolenkillä. Oli jo aika hämärää, rapakkoja, ja metsässä naksahteli, voi kuinka pienellä tammalla meinasi olla pelottavaa. Hymähtelin satulassa ja annoin Ranan vain liikkua reippaassa tahdissa.


Tänään iskä ajoi minut ja Ranan virpiniemeen maneesille. Ratsastin hallissa tamman huolellisesti läpi. Käynnissä ratsastin vain isoja askelia ja hain passimaisuutta pois. Ravissa tein avoja ja sulkuja, jotka sujuivat todella hyvin, huomaa että on jotain tehnyt Ruukissakin tuon hevosen kanssa. Avojen ja sulkujen avulla olen notkistellut sitä aivan älyttömästi. Laukassa tein taas muutamat avot ja sulut, jotka sujuivat hyvin parien toistojen jälkeen. Laukkasin aika paljon, tein mm. temmonvaihteluja, ja ympyrällä pitkiä taivutuksia aivan äärirajoille, sekä ulos että sisään. Rana oli todella hyvä ratsastaa!


Rana ja Papu tykkää toisista aivan älyttömästi. Samasta heinäkasasta ne ei yleensä syö, jompikumpi menee aina Vividan kanssa syömään. Mutta aina kun katson huoneeni ikkunasta niin Papu ja Rana hoitaa toisia suut vaahdossa. Aivan ihana katsoa kun ne tulee niin hyvin toimeen. Ihmekkään kun Rana vähän potkii vinkassa kun lähdetään kotipihasta Ruukkia kohden.


Vivida on edelleen sama maailman reippain varsa. Niinkuin jo kerroin niin neiti on omilla oikeuksillaan käynyt vähän aidan toisella puolella, mutta mitään muita ongelmia ei ole ollut.
Kävin tänään Vividan kanssa retkellä n.40min kävelimme tietä pitkin metsälenkille ja metsälenkillä kävelimme reipasta tahtia ja tutustuimme uusiin asioihin, jos joku pisti neitin silmään. 


Vivida on kasvattanut jo ihanan lämpöistä ja pörröstä talvikarvaansa. Sitä on kyllä niin ihana yrittää harjata selväksi. Olen viettänyt Vividan kanssakin paljon aikaa, Harjotellut niitä samoja perusjuttuja. Käytävällä seisotaan paikallaan, ei peruutella eikä yritetä kääntyä, takajalkoja ei tarvitse potkia kun niitä nostetaan.
Olemme tehnyt lisäksi myös samaa liinatyöskentelyä onnistuneesti. Neiti tajuaa kyllä niin nopeasti kaikki asiat !


Nyt sitten otetaan erikoispostaus ehdotuksia vastaan! Kaikki on tervetulleita, niin jospa kerkeisin toteuttaa jotain erinlaista nyt loman aikana :)

7 kommenttia:

winni manni kirjoitti...

Meillä on hevosilla kuuset tarhassa tekemistä antamassa :)

Anonyymi kirjoitti...

varustepostaus ranan varusteista? :)

sohvi kirjoitti...

winni manni/ mekin käytettiin viime talvena samaa, ja toimi kyllä. Pitäis varmaan nytkin repiä niitä kuusia jostai vähä aikasemmin :)
Ano/ Jep, sen voisin tehdä kuvien ja tekstien avulla, pitää vaan aloittaa kotona olleista varusteista ja jatkaa sitten ruukissa, kun siellä on lisää kamppeita :)

Anonyymi kirjoitti...

kiva postaus :)! minun ponille laitoimme heinäverkkoon (tiheäsilmäinen). Kesti pidempään syödä ne jolloin ei keksinyt mitään pahoja :D

Anonyymi kirjoitti...


muitakin puita ku kuusia voi laittaa haapaa on kiva narskutella

Nita kirjoitti...

Kiva nähdä Rhanalla pörröisiä pikkukavereita ja että hän voi hyvin! Olen tamman ensimmäinen omistaja Suomessa, kun se Sannalta meille tuli :-) Anu laittoi minulle linkin tänne blogiisi, kun meillä oli tammaan etuosto-oikeus ja annoimme luvan myydä tamman sinulle eteenpäin. Kaikkea hyvää molemmille, hän on kertakaikkisen upea!

sohvi kirjoitti...

Mahtava kuulla! Tamma on kyllä aivan uskomaton ja opettanut mua tosi paljon. Täällä blogissa saa kuulla tosiaan aika paljon Ranan elämästä ja kisoista, facebookista löydyn Sofia Ahtinen nimellä ja siellä on myös paljon kuvia :)